top of page

Zienswijze WPAC op Omgevingsvisie 2020-2040

  • Foto van schrijver: mfacentrumalmelo
    mfacentrumalmelo
  • 25 aug 2020
  • 4 minuten om te lezen

Op 24 augustus 2020 heeft het Wijkplatform Almelo Centrum (WPAC) een brief gestuurd naar de gemeente Almelo met een zienswijze / reactie op het concept Omgevingsvisie 2020-2040. Deze visie geeft in grote lijnen de beleidsplannen weer op de terreinen ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, milieu en duurzaamheid, economie, veiligheid, etc. voor de komende twintig jaar voor de gemeente Almelo. De gemeente heeft burgers, maatschappelijke instellingen en organisaties en andere betrokkenen de mogelijkheid gegeven om met eigen ideeën te komen om langs deze weg de concept Omgevingsvisie aan te kunnen passen en invloed uit te kunnen oefenen op hoe de Almelose samenleving de komende twintig jaar er uit gaat zien. Ook het WPAC heeft een zienswijze gepresenteerd voor dit belangrijke beleidsstuk. Onze meeste aandacht is uitgegaan naar dat gedeelte van de gemeente Almelo dat betrekking heeft op Wijken en Dorpen en de Binnenstad. Onderstaand vindt u onze brief met onze inbreng.


Geachte college van Burgemeester en Wethouders,

Als wijkplatform hebben wij met meerdere personen met belangstelling deelgenomen aan de inspraakavonden omtrent de ontwikkeling met betrekking tot het opstellen van de Omgevingsvisie.

Onze belangstelling ging uit naar beleidsvelden die binnen onze wijkgrenzen liggen. Zo hebben wij ons beperkt tot de velden Binnenstad en Wijken en Dorpen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ook de andere beleidsvelden te weten buitengebied en bedrijfsterreinen, indien deze raakvlakken hebben met ons werkgebied, onze aandacht hebben.

Ook denken wij dat deze omgevingsvisie een goede / verbeterende stap is om de bewoners / ondernemers in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij de plannen die binnen onze wijkgrenzen ontwikkeld gaan worden.

Na de conceptnota in ons wijkplatform besproken te hebben is in een kleine werkgroep de nota besproken en gekeken of deze voldoet en in overeenstemming is met onze eigen aandachtspunten die wij voor onze wijk hebben opgesteld .

1. Uit dit overleg kwam naar voren dat wij als platform wat meer nadruk willen geven op de sanering of wel bestemmingsverandering van de industriegebieden die kort tegen het centrum aanliggen. Te denken valt hierbij aan de gebieden Westerdok en Knoopshöfte. Wij vinden dat deze gebieden omgevormd moeten worden naar woongebieden, ter versterking van de woonfunctie van de binnenstad. Dus minder uitbreiding aan de randen van Almelo maar meer prioriteit aan de binnenstad. Dit alles ten faveure van de versterking van het winkelcentrum.

Aansluitend hierop wel een kanttekening. Door de snelle groei van studio's en kleine appartementen met name boven winkels gelegen toch even wat punten die de aandacht verdienen. (Punt 3 transformatiegebieden Binnenstad) Door deze forse uitbreiding komen wij problemen tegen rond het parkeren en de plaatsing van de benodigde huisvuilcontainers die niet of onvoldoende op eigen terreinen geplaatst / gestald kunnen worden. Wij denken dat hiervoor zo veel als mogelijk dit op eigen terreinen gerealiseerd moet worden. Ook van belang vinden wij de nadrukkelijke aanwezigheid van meer groen en dat in de nabijheid voldoende hondenuitlaatgebieden gerealiseerd zouden moeten worden. Dit past ook in het streven de verstening tegen te gaan.

2. Als tweede punt willen wij mobiliteit wat nadrukkelijke onder de aandacht brengen in deze Omgevingsvisie. Met name de mobiliteit en de regulering van het weg -vrachtverkeer. In deze concept nota zou de gemeente wat meer oog mogen hebben voor de mogelijkheden van het logistieke verkeer. Al langere tijd vragen niet alleen wij als WPAC maar ook diverse milieuorganisaties hiervoor aandacht. Wij denken dat in deze visie gestreefd dient te worden naar een distributiecentrum buiten de stad waarin goederen aangeleverd gaan worden en die vervolgens worden overgeslagen op kleine milieuvriendelijke elektrisch aangedreven voertuigen die voor alle winkeliers gelijktijdig de bezorging regelen. De gemeente zou hier meer initiatieven voor kunnen ontwikkelen. Goede voorbeelden hiervan zijn elders in ons land te vinden.

3. Als WPAC zijn wij blij met de vermelding van de “Stadskwartieren” . Met name het Gravenkwartier heeft wat ons betreft speciale aandacht. Dit z.g. Gravenkwartier in Almelo zou wat ons betreft beter op de kaart gezet en gepromoot mogen worden. Dit gebied is één van de pareltjes van de Almelose binnenstad. Centraal staat de Grote Kerk, de Gravenallee met Huize Almelo en het Doelengebied .

Met een wandeling door de smalle straatjes van het Gravenkwartier zie je perfect voor je hoe het er honderden jaren geleden heeft uitgezien. Via de Kerkstraat loop je zo het Doelengebied in met al haar unieke winkeltjes en galerijen. De Grote kerk is een publiekstrekker voor Concerten, exposities en tentoonstellingen. Reden dit gebied te versterken en te koesteren.

4. In het kader van de vergrijzing vinden wij dat in deze visie ook wat meer aandacht zou moet komen voor de ouderen. Deze steeds groter wordende groep heeft zo zijn eigen problematiek. In deze omgevingsvisie zou ook hier de mobiliteit van ouderen onder de aandacht moeten komen. Met name toegankelijkheid, het scootmobiel gebruik, scootmobiel-routes, elektrische fietsen, oplaadpunten en dergelijke.

Een beveiligde en vriendelijke stallingsmogelijkheid voor deze doelgroep in het kern winkelgebied is dan ook zeer wenselijk. Mogelijkheden zijn er voldoende. Kelder Bristol, ruimte Albert Hein of ander leegstaande locaties.

5. Ook in het kader van de Energietransitie missen wij in deze nota de mogelijkheden / voorbereidingen om het bestaande aardgasnet aan te passen voor het transport van waterstof. Waterstof biedt als brandstof de voorkeur boven aardgas of andere fossiele brandstoffen omdat bij de verbranding van waterstof geen koolstofdioxide vrijkomt maar alleen het milieuvriendelijke waterdamp. Ook geven wij als WPAC de voorkeur aan zonnecollectoren op bestaande bebouwing boven plaatsing in de groene omgeving. Het zelfde geldt voor windmolens. Je zou eerst alle bestaande daken moeten benutten. Als blijkt dat dit niet voldoende is, kan verder gekeken worden.

6. We willen meer dan het nu is geformuleerd het belang onderstrepen van het wonen in de binnenstad. Het wonen in de binnenstad zou op gelijk niveau moeten zijn als het wonen in de wijken rond de binnenstad. Het wonen in de binnenstad mag niet ondergeschikt zijn aan de belangen van de aldaar gevestigde horeca. In de binnenstad moet sprake zijn van een balans tussen het wonen, winkelen en de bijkomende functies. Alle dienen op gelijkwaardig niveau beoordeeld te worden. Ooit was de slogan van het college “Stad in Balans”, ook in verband met overlast door evenementen, horeca en winkels. Wat is daar terecht van gekomen?

Met vriendelijke groet

Harry Lucassen,

voorzitter Wijkplatform Almelo Centrum (WPAC)

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


© 2018 by WPAC Almelo Centrum

Volg ons op
  • White Facebook Icon
LogoVanKooten_edited.jpg
Carintreggeland RGB.jpg
BriedeCassese.jpg
LogoAdvVredehof-FC-goud.jpg
bottom of page