top of page

Verslag gesprek WPAC met burgemeester Gerritsen en Gijs Peterman (Bijzondere wetten) d.d. 5 november

  • Foto van schrijver: mfacentrumalmelo
    mfacentrumalmelo
  • 1 dec 2020
  • 4 minuten om te lezen

Aanwezig: Arjen Gerritsen (burgemeester), Gijs Peterman (Bijzondere wetten), Frans Berkhof (WPAC), Leo Eggelte (WPAC), Harry Lucassen (voorzitter WPAC)


De uitnodiging voor dit gesprek is binnengekomen bij het WPAC naar aanleiding van een brief die het WPAC op 28 september 2020 stuurde aan het college van burgemeester en wethouders. Hier­in werd melding gemaakt van diverse klachten vanuit bewoners van de Koornmarkt. De sluitings­tijden van het aldaar gevestigde café Barbiertje blijken niet gerespecteerd te worden door de hore­caondernemer. Muziek schettert tot diep in de nacht uit de horecagelegenheid. Voorts werd erin gewezen op de regelmatig voorkomende gevaarlijke situaties die veroorzaakt worden door scooters.


Na een voorstelrondje steekt Harry van wal. Hij schetst de situatie voor wat betreft horecaoverlast in Almelo (o.a. Barbiertje bij Koornmarkt). Harry breekt een lans voor het aanstellen van stewards die (tijdens horecanachten) een oogje in het zeil houden en die de horecagasten kunnen aan­spre­ken op ongewenst gedrag. De kosten voor het aanstellen van dergelijke functionarissen zouden door de horecaondernemers gedragen moeten worden. Een kleine verhoging van de prijs van een con­sumptie kan al heel wat geld in het laatje brengen om dergelijke functionarissen te kunnen bekosti­gen.

Het idee van de stewards werd ondersteund door de burgemeester. Het sluit aan bij de voorstellen die de gemeente zelf al heeft ingebracht in haar overleggen met horecabond en horeca­onder­nemers. Ook heeft de gemeente aangeven (aan horeca) dat men een deel van de kosten voor het aanstellen van dergelijke ‘stewards’ voor haar rekening wil nemen, bijv. uniformen, appa­raten (‘oortjes’) voor onderlinge communicatie, aanbrengen van ‘floodlights’ (waarmee aan het uit­gaans­publiek het ‘einde van een uitgaansnacht’ kan worden aangegeven). De horeca bleek echter (voor­al van wege de kosten) terughoudend ten aanzien van dit voorstel.

Ook wijst Harry op de verantwoordelijkheid van horecaondernemers om de omgeving schoon te houden. In de exploitatievergunning wordt als voorschrift genoemd dat men verplicht is om de rommel op te ruimen binnen een straal van 25 meter. De burgemeester noemt zelfs een afstand van 200 meter. In de praktijk ligt (na uitgaansavonden) de hele omgeving van het Amaliaplein en de toegangswegen er naar toe vol met ‘stille getuigen’ als glasscherven, plastic bakjes, kots en lege drankflessen etc. Gepleit wordt voor het aanstellen van een schoonmaakploeg, die deels door de horeca betaald zou moeten worden onder het motto: ‘De vervuiler betaalt’


Camerabewaking

De burgemeester geeft een toelichting op de nieuwe camera’s die op diverse locaties in de binnenstad zijn toegevoegd aan de reeds bestaande camera’s. Deze camera’s worden in weekenden ‘live’ bekeken vanuit een centrale controlekamer in Hengelo. Buiten de weekenden worden er continu opnamen gemaakt. Deze blijven gedurende een periode van 4 weken beschik­baar. Daarna worden ze gewist.


Gasflessen

Harry benadrukte dat het verstandig leek om het gebruik van elektrische terrasverwarming te propageren, dan wel verplicht te stellen in de nieuwe versie van het terrassenbeleidsplan waaraan in de komende tijd door de gemeente gewerkt gaat worden. Hiermee kan ook het probleem van de opslag van gasflessen getackeld worden. Over de opslag van gasflessen is in de afgelopen jaren veel onduidelijkheid ontstaan. Zo is een opslaglocatie bekend die zich op enkele meters van een open haard in een horecagelegenheid bevindt. Niemand binnen de gemeente heeft in de afgelopen jaren duidelijkheid kunnen verschaffen over de regelgeving ten aanzien van opslag gasflessen. Deze regelgeving blijkt wel te bestaan en zou omwille van de veiligheid van omwo­nen­den ook gecontroleerd en gehandhaafd moeten worden.


(Horeca)vergunningen

De burgemeester heeft de bevoegdheid om aangevraagde vergunningen te weigeren of om verleende vergunningen in te trekken indien de openbare orde of veiligheid in het gedrang komt. De burgemeester geeft aan dat onlangs de vergunning van de Skihut is ingetrokken in verband met verdenkingen van criminele activiteiten. Ook zijn dit jaar twee aangevraagde vergunningen geweigerd.


Bevoorrading

Het probleem van de bevoorrading via de Krikkenstraat is onder de aandacht van de burgemeester gebracht. Harry heeft hem een notitie met foto’s uit 2019 over de bevoorradingsproblemen over­handigd. Hierin staat duidelijk wat de aard van de problemen is.

Ook wordt nagedacht over een nieuw aan te leggen (verbindings)weg tussen Krikkenstraat en Hagenborgh/Schuttenstraat. Hierover is de gemeente in gesprek met St Joseph en KPN (grond­eigenaren). Deze verbindingsweg biedt mogelijkheden om ook problemen rond de bevoorrading via de Krikkenstraat op te kunnen lossen. Bevoorradingsvoertuigen zouden dan via de Krik­ken­straat kunnen ‘aanrijden’ en na lossen/laden via de nieuwe verbindingsweg kunnen ‘afrijden’ naar Hagenborgh. De verbindingsweg zou volgens de burgemeester ook zeer wenselijk zijn om de veiligheid op het Catharina Amaliaplein te kunnen waarborgen. De brandweer heeft aangegeven ook via de Krikkenstraat op het Amaliaplein te willen kunnen komen in geval van een calamiteit. Nu is de doorgang op het plein vanuit de Krikkenstraat te smal. De terrassen zijn te ver uitgedijd en bovendien worden er het eerste stukje Krikkenstraat vaak veel fietsen gestald. Terrasmeubilair en gestalde fietsen blokkeren de doorgang via de Krikkenstraat op een dusdanige manier dat deze (in geval van calamiteit) niet eenvoudig door de brandweer aan de kant kunnen worden geschoven. De burgemeester geeft aan dat nieuwe verbindingsweg moet worden afgesloten voor al het andere verkeer dan ‘hulpdiensten’. Zou deze weg ‘open’ blijven dan dreigt het gevaar dat deze als ‘sluip­weg’ wordt ontdekt.


Scooters

Leo geeft een toelichting op de gevaarlijke situaties die zich voordoen op Koornmarkt en in de Gro­testraat-Zuid met scooters. Bij vele scootergebruikers lijkt onbekend dat scooters hier niet toege­staan. De bebording is op een aantal punten ook voor verbetering vatbaar.


Fietsenstalling

De burgemeester licht toe dat er plannen zijn om de huidige fietsenstalling in de parkeergarage Hagenborgh fors uit te breiden.


Sluitingstijden horeca

Als officiële sluitingstijd voor terrassen geldt 1.00 uur ’s nachts. Volgens de burgemeester hebben diverse horecaondernemers een ontheffing aangevraagd (en gekregen) om de terrassen langer open te houden (tot max. 2.00 uur ’s nachts). Tegen overtredingen wordt soms (regelmatig?) opge­treden. De burgemeester maakt melding van twee waarschuwingen die onlangs zijn uitge­gaan naar café De Stam en Hookhoes, die op hun terras na twee uur nog gasten hadden zitten. De beschikbare camerabeelden vormden daarbij de ‘bewijslast’.


Quickscan terrassen

Het terrassenbeleidsplan van de gemeente stamt uit 2015 en is (volgens de gemeente) op een aantal punten aan actualisering toe. Om hier beter zicht op te krijgen zal er een Quickscan worden uitgevoerd. Deze moet handvatten opleveren voor een nieuwe (geactualiseerde) versie van het beleidsplan. Vanuit WPAC wordt gevraagd inzage te krijgen in het (concept)rapport van de quickscan.


Contacten met Koninklijke Horeca-bond

De burgemeester geeft aan dat er vanuit de gemeente regelmatig overleg is met de Koninklijke Horeca Bond (voorzitter(?) Mark Wout). De burgemeester adviseert WPAC als bewonersplatform ook in gesprek te gaan met deze bond. Dit kan de burgemeester helpen om ontwikkelingen die nu nog wat moeilijk liggen bij de horecaondernemers een zetje in de goede richting te geven.

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментари


© 2018 by WPAC Almelo Centrum

Volg ons op
  • White Facebook Icon
LogoVanKooten_edited.jpg
Carintreggeland RGB.jpg
BriedeCassese.jpg
LogoAdvVredehof-FC-goud.jpg
bottom of page