top of page
Foto van schrijverMFA Centrum 't Dok

AED Inloopavond slecht bezocht

Bijgewerkt op: 30 apr. 2018


De door ons gehouden voorlichtingsavond over het AED gebruik en reanimatie is maar slecht bezocht. Zo'n 10 personen hebben de moeite genomen om deze avond te bezoeken. Wij als organisatie hebben er alles aan gedaan middels publicaties en vooraan­kondigingen in de wijkkrant en Dagblad Tubantia om deze avond kosteloos aan te bieden Geen verwon­dering dus dat Nederland slecht scoort bij deze ade­quate hulpverlening die geboden moet worden bij een acute hartstilstand. Uit onderzoek blijkt dat zo rond de 8% van de mensen in Nederland in staat is deze reanimatie en het AED gebruik naar behoren uit te voeren. Als men dit vergelijkt met ons omliggende landen scoren we wel heel slecht . In Duitsland beloopt het percentage zo rond de 50 %.

Volgens ons hoog tijd dit onderdeel een verplichte cursus te laten zijn in het voortgezet onderwijs zodat we dit percentage wat kunnen verhogen. Dit alles neemt niet weg dat het een leerzame avond was. Docent Feja Schonewille toonde via een video­presentatie alle stappen die bij een dergelijke hulpverlening komen kijken. Tevens werd er een filmpje getoond hoe het hart werkt met daarbij een vragenquiz waarbij men punten kon schoren. Het zal u niet verbazen dat maar weinig aanwezigen de vragen goed konden beantwoorden. Daarna gaf zij persoonlijk tekst en uitleg omtrent het reanimeren en het gebruik van de AED 's. Ook werd aandacht besteed aan het verschil tussen reanimatie van kind en volwassenen. Tussen­door konden vragen gesteld worden. Hiervan werd veelvuldig gebruik gemaakt welke soms tot hilarische opmerkingen leidde.

Kortom, ondanks de magere opkomst, was het toch een geslaagde avond. Wel willen wij de bewoners van de binnenstad oproepen een dergelijke avond/cursus te bezoeken. Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat dit Nederlandse percentage wat omhoog gebracht kan worden.




📷












4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page